Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

El Jardí Petit

cultiu d'arbres i formació de bonsai

L'art del Kusamono

Que és un kusamono?
El Kusamono (herba cosa) va sorgir al Japó com a medi per embellir una presentació, un Kakemono (art pintat sobre paper i seda) o una disposició d'elements decoratius.
En general està format per una o més plantes, herbàcies o crasses, i rarament s'hi utilitzen plantes llenyoses. Aquestes plantes es posen a sobre d'una superfície; una llosa de fusta o de pedra, o un tronc, o un pot.
En la composició del conjunt prima l'estètica davant d'altres consideracions, encara que, tal com vam dir respecte els bonsai, requereix que sigui proporcionada entre la superfície utilitzada i el conjunt de plantes.
Un altre requeriment és que el conjunt evoqui un paisatge natural; un bosc humit, un bosc sec, camps de cereals o una zona àrida.
En els casos que hem parlat, el kusamono és la part més important del conjunt, per el seu poder evocador.

També és possible que el kusamono acompanyi a un bonsai. En aquest cas, rep el nom de Shitakusa (herba de sota) i perd la seva importància, doncs el bonsai és en aquest cas l'element més preuat. Amb aquesta disposició, el nostre conjunt de petites herbes el que fa és contextualitzar la natura que podem trobar al costat d'aquest arbre. No podem posar un kusamono d'un ambient desèrtic amb un bonsai d'un arbre de marge de riu, per exemple.

En el proper vídeo podràs veure com faig un kusamono amb un ambient de bosc humit. Espero disposar algun dia del bonsai al que pugui acompanyar.
Estem en fase Beta. Si tens qualsevol incidència, escriu-nos a info@aixeta.cat